Wil jij net als veel anderen zonnepanelen plaatsen, maar wil je daarvoor eerst de zonnepanelen vergelijken om zo kosten te besparen? Wil je weten wat de prijzen zijn en hoeveel vermogen de zonnepanelen hebben? In dit artikel vergelijken we de prijzen van een aantal zonnepaneelaanbieders. We vertellen je bovendien welke zonnepanelen er allemaal zijn, zodat jij straks uitkomt bij de beste zonnepaneel specialist voor jouw project.

Om een beter beeld te krijgen van de zonnepanelenmarkt, hebben we de prijzen van 4 zonnepaneelaanbieders met elkaar vergeleken. Deze aanbieders staan bekend om hun betrouwbaarheid en goede service. Bovendien is er onderscheid gemaakt in verschillende prijssegmenten. Zo vind je in onderstaande tabel de prijzen van 2 zonnepaneelaanbieders uit het lagere segment en de prijzen van 2 aanbieders uit het hogere segment. Het gaat om de volgende aanbieders:

  • JS-Solar
  • Vereniging Eigen Huis
  • Sungevity
  • Nuon

Zie in het onderstaande overzicht een vergelijking tussen de 4 aanbieders op de belangrijkste punten om zonnepanelen te vergelijken qua kwaliteit:

 JS-SolarVereniging Eigen HuisSungevityNuon
Merk ZonnepanelenTrina SolarTrina SolarCanadian SolarLG
Vermogen per zonnepaneel
(in Wattpiek*)
325270275285
Totaal vermogen per 10 zonnepanelen
(in Wattpiek*)
3250270027502850

*Wattpiek is een meeteenheid die wordt gehanteerd om het vermogen van zonnepanelen aan te geven.

Wanneer je naar dit overzicht kijkt, zie je dat de zonnepanelen van JS-Solar het meeste Wattpiek opleveren van alle zonnepanelen. De zonnepanelen van Vereniging Eigen Huis hebben het laagste vermogen van de 4 aanbieders.

Zonnepanelen vergelijken

De meeste mensen vinden de prijs het belangrijkste bij het vergelijken van zonnepanelen. Het is verstandig om te kijken naar de prijs van zonnepanelen én naar het vermogen. Het beste is dan ook om te kijken naar de prijs per Wattpiek.
Bekijk het overzicht hieronder voor de prijzen en garanties voor 10 zonnepanelen van de verschillende aanbieders:

 JS-SolarVereniging Eigen HuisSungevityNuon
Gem. prijs + installatie€ 3950€ 3.440€ 3.930€ 4.450
Garantie in jaren10101012
Totaal prijs per Wattpiek€ 1,21€ 1,27€ 1,50€ 1,61

De prijzen voor het aanschaffen van 10 zonnepanelen variëren van € 3.400 tot € 4.450. De totaalprijs per Wattpiek verschilt erg veel van elkaar. Deze totaalprijs per Wattpiek is berekend met de prijs en het vermogen van de zonnepanelen. Uit deze test komt JS-Solar er het beste uit met € 1,23 per Wattpiek.

Naast de aanbieders van de zonnepanelen is het verstandig om ook de verschillende soorten zonnepanelen te vergelijken. Bij het vergelijken kom je de volgende 3 soorten zonnepanelen tegen:

  • Polykristallijn zonnepanelen  (Meest gemaakte keuze)
  • Monokristallijn zonnepanelen (Hoogste vermogen)
  • Dunne film zonnepanelen (Beste prijs-kwaliteitverhouding)

Wil je meer weten over deze zonnepanelen? Lees hier meer over de verschillende soorten zonnepanelen.

Als je naar de specificaties kijkt van mono-en  polykristallijne zonnepanelen, dan zie je dat de levensduur hetzelfde is. De levensduur van de dunne film is wel een stuk lager. De duurste zonnepanelen zijn die van monokristallijn, deze hebben ook de hoogste opbrengst. In het volgende overzicht zie je hoeveel zonnepanelen er ongeveer moeten worden geplaatst om aan je gemiddelde energieverbruik te voldoen:

HuishoudenGemiddeld energieverbruikAantal panelen
1 persoons2300 kWh per jaar7
2 personen3400 kWh per jaar10
3 personen4100 kWh per jaar12
4 personen4600 kWh per jaar14
5 personen5300 kWh per jaar16
6 personen5400 kWh per jaar18

Als je beperkte ruimte hebt om de zonnepanelen te plaatsen, is het dus verstandig om de zonnepanelen te kiezen met het hoogste vermogen, aangezien je anders niet aan je gemiddelde energieverbruik komt. De dunne film zonnepanelen zijn qua prijs-kwaliteitsverhouding het best. Het enige nadeel hiervan is dat de levensduur een stuk korter is.

In het onderstaande overzicht zie je de levensduur, opbrengst en gemiddelde kosten per paneel per soort:

Soorten zonnepanelenLevensduurOpbrengstGemiddelde kosten per paneel
Dunne film25 jaar15%€ 120
Polykristallijne30 jaar15 tot 16%€ 220
Monokristallijne30 jaar17%€ 260
zonnepanelen

1. Let op de garantiecertificaten

Let er na het aanschaffen van zonnepanelen op of je alle garantiecertificaten hebt gekregen van je installateur. Op je zonnepanelen moet een garantie zitten van de producent. Deze garanties moeten ook overdraagbaar zijn, voor als je je woning doorverkoopt.

2. Kies voor de juiste afmetingen van je zonnepanelen

Wanneer je een klein dak hebt, moet je rekening houden met de ruimte die je tot je beschikking hebt. Zonnepanelen zijn er ruwweg in 3 verschillende formaten, namelijk: klein (ca. 125x100cm), gemiddeld (ca. 165x100cm) en groot (ca. 195x100cm). Let hierbij dus op welk formaat zonnepaneel het best bij je huis past.

3. Kijk naar de prijzen van de zonnepanelenspecialisten

Naast het vergelijken van de prijzen van de zonnepanelen is het ook verstandig om naar de prijzen van de zonnepanelen installateur te kijken. Voorkom onverwachte kosten door je hier van te voren in te verdiepen.

4. Kies voor de uitstraling die bij je past

Vind jij het uiterlijk van je zonnepanelen van groot belang? Wil jij dat je zonnepanelen opvallen of juist niet? Wanneer je zoekt naar zonnepanelen die niet opvallen is het een tip om te kiezen voor zonnepanelen die verwerkt zijn in dakpannen. Wanneer je wilt dat je zonnepanelen juist wel opvallen, kies dan voor de monokristallijne zonnepanelen, deze hebben een erg donkere kleur of voor de polykristallijne zonnepanelen die hebben meer een blauw-paarse kleur.