Valt het jou ook op dat op steeds meer daken zonnepanelen pronken? Veel mensen kiezen voor zonnepanelen omdat het  goed is voor het milieu en ten tweede uiteindelijk ook voor je portemonnee. Ben jij geïnteresseerd in welke soorten zonnepanelen er zijn en wat de verschillen zijn? Lees dan dit handige artikel.

Soorten zonnepanelen: Welke zijn er?

Er zijn grofweg 3 soorten zonnepanelen te koop; monokristallijne, polykristallijne en dunne film zonnepanelen. De totale zonnepanelen prijzen zijn natuurlijk afhankelijk van het soort zonnepaneel dat je kiest en het aantal zonnepanelen dat je koopt. Bekijk in onderstaande tabel de gemiddelde prijzen van de verschillende soorten zonnepanelen.

Soorten zonnepanelenLevensduurOpbrengstGemiddelde kosten per paneel
Dunne film25 jaar15%€ 120
Polykristallijne30 jaar15 tot 16%€ 220
Monokristallijne30 jaar17%€ 260

Er zijn ook 2 speciale soorten zonnepanelen:

  • Zonnepanelen dakpannen
  • Glazen zonnepanelen
Zonnepanelen soorten

Laten we al deze soorten zonnepanelen eens van dichterbij bekijken:

Dunne film zonnepanelen

Deze zonnepanelen worden ook wel flexibele zonnepanelen genoemd omdat het mogelijk is om deze op verschillende oppervlaktes te monteren. Zo gebruik je de dunne film zonnepanelen het vaakst op je boot of auto. Het rendement van de dunne film zonnepanelen komt steeds dichterbij het rendement van polykristallijne zonnepanelen.

Verschillen tussen mono- en polykristallijne zonnepanelen

Mono- en polykristallijne zonnepanelen zie je het meeste terug op de Nederlandse daken. hebben beide zonnecellen gemaakt van silicium en daarom zijn ze hier ook samengevoegd. Er zijn echter ook verschillen tussen beide soorten zonnepanelen, die zijn alsvolgt:

VerschillenMonokristallijne zonnepanelenPolykristallijne zonnepanelen
Vorm van de zonnecelMeestal afgeronde hoekenVierkant
Het rendement17%15 tot 16%
De kleurErg donkere kleurBlauw-paarse kleur
Gevoeligheid lichtGevoeliger voor direct zonlichtGevoeliger voor verspreid zonlicht
De vormgevingEen meer effen vormgevingGevarieerder vormgeving

De monokristallijne zonnepanelen zijn een stuk duurder per zonnepaneel dan de polykristallijne zonnepanelen, maar ze leveren ook meer op. Qua totaalprijs maakt het hier dus niet veel uit, echter hangt het wel af van het oppervlak welke voordeliger uit komt. Een nadeel van de polykristallijne zonnepanelen is dat ze erg goed zichtbaar zijn met de blauw-paarse kleur. Dit is bij de donkere monokristallijne zonnepanelen een stuk minder. In Nederland kiezen ze het vaakst voor de polykristallijne zonnepanelen.

Speciale soorten zonnepanelen

De zonnepanelen markt blijft maar doorgroeien en vernieuwen. Dit levert interessant nieuwe mogelijkheid op zoals:

  • Zonnepanelen dakpannen
  • Glazen zonnepanelen
zonnepanelen

Zonnepanelen dakpannen

De zonnepanelen dakpannen zijn panelen die over of tussen bestaande dakpannen worden geplaatst. Je hebt 2 soorten:

  • Ter grootte van 4 dakpannen (bij voorkeur op een donker dak om de zonnepanelen anders erg opvallen)
  • Geïntegreerde dakpan zonnepaneel (wordt gezien als de mooiste variant, valt bijna niet op)

De dakpannen zonnepanelen hebben de volgende voor- en nadelen:

VoordelenNadelen
De uitstralingMeer aansluitingsmateriaal
Panelen zijn kleiner en lichter (geen aanpassingen)Elk paneel heeft eigen connector nodig
Aangesloten worden op reguliere omvormersEr kunnen strepen schaduw ontstaan
Lange levensduur (20-30 jaar)Hogere prijzen (1,5 – 2x zo duur)

Glazen zonnepanelen

Dit zijn de nieuwste zonnepanelen, die bekend staan om de lange levensduur en een hogere opbrengstgarantie. Net als bij de dakpannen zonnepanelen heb je hier ook 2 soorten van:

  • Zonnepanelen met een aluminium frame (lijkt op echte zonnepanelen, alleen achterkant is van glas in plaats van kunststof).
  • Zonnepanelen zonder een aluminium frame (dit is in feite één stuk glas, met aan de achterkant de connectoren, meestal in zwart uitgevoerd.

Glazen zonnepanelen worden het vaakst toegepast op huizen. Ze leveren tussen de 15 en 20% rendement op. Zie ook de voor- en nadelen van de glaspanelen.

VoordelenNadelen
Hoog rendementZwaar
Relatief goedkoopNiet buigbaar
Grote impact op het uiterlijk

Tips voor het kopen van zonnepanelen

Als je hebt bepaald welke soort zonnepanelen jij op je dak wil hebben, is het tijd om de zonnepanelen te kopen. Voordat je dit doet, is het goed om te weten waar je op moet letten bij het aanschaffen van zonnecollectoren en het zoeken naar een zonnepanelen specialist. Lees hier een aantal slimme tips.

  • Vraag verschillende offertes aan

Vraag zonnepanelen offertes op bij verschillende vakspecialisten om zo een goed beeld te krijgen van de verschillende prijzen. De prijzen verschillen niet alleen per soort zonnepaneel maar ook per aanbieder. Door offertes te vergelijken zie je goed wat er bij welke prijs inbegrepen is en welke vakspecialist het best bij je project past.

  • Vraag de btw terug

Wist je dat het mogelijk is om de betaalde btw over je zonnepanelen terug te vragen bij de Belastingdienst? Hierdoor krijg je al snel honderden euro’s terug, je betaalt namelijk 21% btw over zonnepanelen. Hierbij maakt het niet uit welk soort zonnepaneel je koopt.