Wil jij lagere maandelijkse lasten? Dan is zonnepanelen plaatsen een hele goede optie. Door zonnepanelen te plaatsen bespaar je niet alleen op je energiekosten, maar maak je ook gebruik van duurzame energie.  Er zijn flink wat zaken waar je aan moet denken als je zonnepanelen laat plaatsen. Wil je alle belangrijke tips weten zodat je straks het hoogste rendement hebt? Lees snel verder.

Zonnepanelen plaatsen vraagt om een relatief grote investering. Nu zonnepanelen steeds populairder worden en de techniek de afgelopen jaren sterk verbeterd is, zijn de zonnepanelen prijzen lager en stabieler dan een aantal jaren geleden. De totale kosten van zonnepanelen plaatsen is natuurlijk afhankelijk van een aantal factoren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de grootte van je huishouden en het aantal zonnepanelen dat je laat plaatsen. Ben je benieuwd naar de gemiddelde kosten van zonnepanelen plaatsen? Bekijk hier de prijzen.

Zonnepanelen installeren

Er zijn grofweg 4 soorten zonnepanelen te koop: monokristallijn zonnepanelen, polykristallijn zonnepanelen, dunne film en CIGS zonnepanelen. Elke soort heeft zijn eigen voor- en nadelen. Wil je weten welke zonnepanelen het best bij jouw woning en energieverbruik passen? De zonnepanelen specialist vertelt je hier graag meer over. Bekijk in onderstaande tabel de kenmerken van de verschillende soorten zonnepanelen.

 Monokristallijne zonnepanelenPolykirstallijne zonnepanelenAmorf/dunne film zonnepanelenCIGS zonnepanelen
Rendement14-20%12-16%6-10%13-15%
ZwaklichtVerlies bij diffuus lichtVerlies bij diffuus lichtWeinig verliesWeinig verlies
ThermischVerlies bij hoge temperaturenVerlies bij hoge temperaturenWeinig verliesWeinig verlies
KostenOp twee na goedkoopste, +/- € 260 per paneelOp één na goedkoopste, +/- € 220 per paneelGoedkoopste variant, +/- € 120 per paneelDuurste variant, +/ € 120 per paneel
Levensduur+/- 30 jaar+/- 30 jaar+/- 25 jaarNiet bekend
ProductieMateriaal silicum dat wel bewerkt wordt na stollingsproces. De kristallen worden allemaal nog in dezelfde richting gelegd, wat zorgt voor een hoger rendement.Materiaal silicum dat niet bewerkt wordt na stollingsproces.Materiaal amorf silicum, een zeer dunne laag.Materiaal koper, indium, selenium.
GebruikMeest gekozen voor huizen, vooral voor een kleiner oppervlak aan zonnepanelenMeest gekozen voor huizen, vooral voor een groter oppervlak aan zonnepanelenMeest gekozen voor boten, caravans, auto’s, rekenmachines etc omdat ook flexibele en kleine varianten mogelijk zijn. Bij huizen alleen interessant als je een groot oppervlak beschikbaar hebNog niet veel toegepast, net ontwikkeld, maar is veelbelovend met een efficiëntie rond de 20%.

Ga je zonnepanelen aanschaffen, dan is het uiteraard van belang dat de plaatsing van de zonnepanelen goed wordt gedaan. Het is tenslotte geen kleine investering. Voor garantie op je zonnepanelen en het hoogste rendement is het dan ook aan te raden een zonnepanelen specialist in te schakelen. Het plaatsen van zonnepanelen bestaat globaal uit de volgende stappen:

Stap 1: Plaatsen zonnepanelen

Het is van belang dat de zonnepanelen geplaatst worden met een hellingsgraad tussen de 36 en 38 graden. In Nederland zijn de meeste schuine daken 45 graden, dit ligt dichtbij de ideale hellingsgraad.  De opbrengst is het hoogst wanneer de zonnepanelen in zuidelijke richting worden geplaatst.

Stap 2: Omvormer aansluiten

Nadat je zonnepanelen zijn geplaatst, is het tijd om de omvormer aan te sluiten op de meterkast op een bestaande of nieuwe groep (als je meer dan 600 Wp aan zonnepanelen aansluit). De omvormer zet de elektrische stroom van je zonnepanelen om in wisselstroom, de apparaten in huis gebruiken deze wisselstroom om te functioneren.

Stap 3:  Aansluiten op het netwerk

Het aansluiten op het openbare netwerk is een belangrijk onderdeel van het plaatsen van zonnepanelen. Wanneer het niet aan het openbare elektriciteitsnetwerk is aangesloten, dan is het niet mogelijk om een eventueel overschot af te leveren en hier een klein bedrag voor terug te krijgen én om stroom te krijgen wanneer je zonnepanelen niet genoeg opwekken, zoals in de avonden. 

zonnepanelen

1. Voorkom schaduw op je zonnepanelen

Wanneer er een deel van je zonnepanelen de hele dag in de schaduw ligt, zie je dit gelijk terug in de opbrengst, omdat de zonnepanelen dan minder energie opwekken. Het is daarom belangrijk om bij het plaatsen van zonnepanelen rekening houden met de schaduw die op je dak valt. De zonnepanelen specialist adviseert je hier natuurlijk graag over.

2. Check of je een vergunning nodig hebt

In de meeste gevallen is een vergunning voor zonnepanelen plaatsen niet nodig. Woon je in een monumentaal pand of heeft jouw gebouw een VVE? Dan is het mogelijk dat je wel een vergunning nodig hebt. Controleer bij het Omgevingsloket of er in jouw geval een vergunning nodig is voor het plaatsen van zonnepanelen. Zo weet je zeker dat je niet voor onverwachte verrassingen komt te staan.

1. Vraag de btw terug

Als je zonnepanelen koopt is het mogelijk om de btw terug te vragen bij de Belastingdienst. Hierdoor krijg je 21% over de zonnepanelen en het laten plaatsen van de zonnepanelen terug. Hierbij is het belangrijk om de btw op tijd terug te vragen; 6 maanden na het plaatsen van de zonnepanelen. Door de btw terug te vragen bespaar je al snel honderden euro’s op de totaalprijs. Het is natuurlijk zonde om dit niet te doen.

2. Overweeg een klein aantal zonnepanelen

Wil je graag zonnepanelen laten plaatsen, maar past een dak vol niet in jouw budget? Kies er dan voor om een klein aantal zonnepanelen te laten plaatsen. Alle kleine beetjes helpen en zo heb je de mogelijkheid om over langere tijd het aantal zonnepanelen uit te breiden. Ook met een klein aantal zonnepanelen bespaar je op je elektriciteitskosten en is de investering rendabel.

3. Kijk alvast vooruit

Door alvast goed vooruit te kijken, anticipeer je op je toekomstige energieverbruik. Staat er bijvoorbeeld gezinsuitbreiding op de planning? Dan is het verstandig om hier rekening mee te houden bij het laten plaatsen van zonnepanelen. Zo weet je zeker dat je genoeg zonne energie opwekt voor de grootte van jouw gezin en bespaar je op de kosten van zonnepanelen plaatsen.