Heb jij een plat dak en wil je op een duurzame manier energie opwekken door middel van zonnepanelen? Goed dat je op zoek bent naar de mogelijkheden voor zonnepanelen om de leegte op je platte dak nuttig te gebruiken. Velen zijn je al voorgegaan en hebben zonnepanelen op hun platte dak geplaatst. Wist je dat je deze investering gemiddeld in 10 jaar terugverdient? Als je alle kosten voor zonnepanelen op een plat dak wilt weten, lees dan verder.

Zonnepanelen plaatsen op een plat dak is moeilijker dan op een schuin dak. Dit komt omdat je voor een plat dak meer materiaal nodig hebt om de juiste hellingsgraad te krijgen. De zonnepanelen installateur monteert  de zonnepanelen gemakkelijk op een schuin dak, op een plat dak is het nodig o de zonnepanelen te verzwaren. Bekijk het onderstaande kostenoverzicht voor de kosten van zonnepanelen op een plat dak.

Kostenverdeling Zonnepanelen plat dak kosten

Er zijn verschillende keuzes die van invloed zijn op de kosten van zonnepanelen op een plat dak. Denk hierbij aan het montagesysteem, maar bijvoorbeeld ook het soort zonnepanelen dat je kiest. Lees hier meer over de keuzes.

Keuze 1 : Soort montagesysteem

Flatfix Fusion

De Flatflix Fusion heeft als voordeel dat de ballast laag is, dit betekent dat er weinig ballast nodig is om te voorkomen dat de wind grip krijgt op de zonnepanelen op je platte dak. Een Flatflix Fusion montage systeem kost per paneel ongeveer € 60,00.

VoordelenNadelen
Bijna geen ballastPlaatsing van korte rijen is relatief duur
Afgewerkt met windkappenAlleen maar 2 tussen-afstanden mogelijk (50 – 70 cm)
Voor zowel Zuid-west als Oost-west plaatsingAlleen landscape plaatsing is mogelijk
zonnepanelen
Zonneschansen

Zonneschansen hebben wat nadelen, maar zijn wel perfect wanneer je smalle stroken op je dak hebt. Omdat de zonneschansen erg veel wind vangen, zijn ze niet geschikt voor grote hoogtes. Voor het montagesysteem van de zonneschansen betaal je ongeveer € 63,50 per paneel.

VoordelenNadelen
Perfect voor smalle stroken op een plat dakBallast is hoog
Constructie is extra robuustVeel schaduw als er meerdere rijen zijn
Een te aarden constructieZe vangen veel wind op
Niet voor grote hoogtes
Oost- West montage plat dak

Oost- West montage voor zonnepanelen op een plat dak zorgt ervoor dat jouw dakoppervlak optimaal wordt benut. Van buitenaf zie je deze zonnepanelen op een plat dak bijna niet. Als nadeel heeft de Oost- West montage dat de opbrengst lager uitvalt dan een Zuid-oost of een Zuid-west plaatsing. De Oost-West montage is een stuk goedkoper dan de andere 2 montagesystemen, voor de Oost-West montage betaal je ongeveer € 53,50 per paneel

VoordelenNadelen
Maximalisatie opbrengst uit het dakoppervlakOpbrengst is iets lager dan een Zuid-plaatsing
Bijna geen ballast
Weinig last van de wind
Zichtbaarheid is minimaal

Keuze 2: Soort zonnepanelen

Het soort zonnepanelen is natuurlijk ook van invloed op de prijs. Er zijn 3 soorten zonnepanelen geschikt voor een plat dak: monokristallijn, polykristallijn en dunne film. Elke soort heeft eigen voor- en nadelen en natuurlijk ook een eigen prijs. Weet je niet welke soort zonnepanelen op jouw platte dak het best werken? Een zonnepanelen installateur adviseert je hier graag in. Bekijk in onderstaande tabel meer informatie over de soorten zonnepanelen voor een plat dak.

 Monokristallijne zonnepanelenPolykirstallijne zonnepanelenAmorf/dunne film zonnepanelenCIGS zonnepanelen
Rendement14-20%12-16%6-10%13-15%
ZwaklichtVerlies bij diffuus lichtVerlies bij diffuus lichtWeinig verliesWeinig verlies
ThermischVerlies bij hoge temperaturenVerlies bij hoge temperaturenWeinig verliesWeinig verlies
KostenOp twee na goedkoopste, +/- € 260 per paneelOp één na goedkoopste, +/- € 220 per paneelGoedkoopste variant, +/- € 120 per paneelDuurste variant, +/ € 120 per paneel
Levensduur+/- 30 jaar+/- 30 jaar+/- 25 jaarNiet bekend
ProductieMateriaal silicum dat wel bewerkt wordt na stollingsproces. De kristallen worden allemaal nog in dezelfde richting gelegd, wat zorgt voor een hoger rendement.Materiaal silicum dat niet bewerkt wordt na stollingsproces.Materiaal amorf silicum, een zeer dunne laag.Materiaal koper, indium, selenium.
GebruikMeest gekozen voor huizen, vooral voor een kleiner oppervlak aan zonnepanelenMeest gekozen voor huizen, vooral voor een groter oppervlak aan zonnepanelenMeest gekozen voor boten, caravans, auto’s, rekenmachines etc omdat ook flexibele en kleine varianten mogelijk zijn. Bij huizen alleen interessant als je een groot oppervlak beschikbaar hebNog niet veel toegepast, net ontwikkeld, maar is veelbelovend met een efficiëntie rond de 20%.

Keuze 3: Zonneboiler

Als je echt alles uit de zonne energie wil halen en bereid bent om te investeren in duurzame energie, dan is het mogelijk om een zonneboiler te kopen. Hierdoor warmt de zonne energie ook het water dat je in huis gebruikt. Een zonneboiler vraagt om een extra investering, maar daar staat wel tegenover dat je je energiegebruik gemiddeld halveert.

Extra optiemeerprijsVoordeel
Monitorsysteem (energiemeter)€80 – €150Houd je eigen energieverbruik in de gaten
Zonneboiler€2.800 – €3.800Warmte opwekken, meer besparen op stookkosten