Opbrengst zonnepanelen

Op een milieuvriendelijke manier energie opwekken is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor je portemonnee.  Zonne energie is de manier om je huis te verduurzamen. Wanneer het gaat over zonnepanelen, is de opbrengst van zonnepanelen een vaak voorkomend onderwerp. Het is goed om op de hoogte zijn van de zonnepanelen opbrengst, om zo goed te weten wat je bespaart en hoe snel je de investering terugverdient. Lees in dit handige artikel alles over de kosten en opbrengsten van zonnepanelen.

Op ruim 90% van de energiekosten heb je zelf invloed. Met zonnepanelen beïnvloed je deze kosten en zorg je dat ze dalen. Het is natuurlijk de bedoeling dat het laten plaatsen van zonnepanelen op den duur zichzelf terugverdient. De meeste zonnepanelen gaan tegenwoordig minstens 25 jaar mee. Als je de investering binnen 5 jaar hebt terugverdiend, kan je de besparing in de minstens 20 jaar daarna zien als winst. In onderstaand kosten en opbrengst overzicht is af te lezen hoeveel je gemiddeld per jaar bespaart met zonnepanelen.

Zonnepanelen

De opbrengst van zonnepanelen helpt bij het berekenen van de terugverdientijd. De opbrengst van zonnepanelen bereken je aan de hand van de volgende factoren:

 • aantal zonnepanelen
 • vermogen van de zonnepanelen in Wp (Wattpiek)
 • opbrengst zonnepanelen in kWh (kiloWattuur)
 • huidige stroomprijs per kWh

Bestaat het huishouden uit 4 personen? Dan zou het goed kunnen zijn dat jouw situatie er als volgt uitziet:

 • aantal zonnepanelen: 16
 • vermogen van de zonnepanelen: 5.200 Wp (325 Wp per paneel)
 • opbrengst zonnepanelen in kWh: 5.720 (aantal Wp vermenigvuldigd met 1,1)
 • huidige stroomprijs per kWh: € 0,23

Hierboven zie je dat je met 16 zonnepanelen van elk 325 Wp een zonnepanelen opbrengst kan behalen van 5.720kWh per jaar. De huidige stroomprijs ligt op € 0,23 per kWh. Dit betekent dat je jaarlijks wel € 1.315,6 bespaart op je energierekening en dat de zonnepanelen hiermee makkelijk binnen 4 en een half jaar zijn terugverdiend. Dankzij de lange levensduur van zonnepanelen, minstens 25 jaar, zijn zonnepanelen dus een winstgevende en aantrekkelijke investering.

Het is een fabel dat de zonnepanelen opbrengst in Nederland niet voldoende is. De opbrengst van zonnepanelen wordt inderdaad hoger naarmate het aantal zonuren en de intensiteit van het zonlicht hoger worden, maar ook bij bewolkt weer wekken zonnepanelen energie op. Bij licht bewolkt weer daalt de opbrengst met ongeveer 15% en bij bewolkt weer met ongeveer 55%. Daarnaast telt Nederland gemiddeld zo’n 1.500 zonuren per jaar. Ook in Nederland vangen zonnepanelen dus nog meer dan genoeg zon. In een zonnig land als Spanje is de opbrengst van zonnepanelen slechts 1,5 keer zo groot als in Nederland.

Opbrengst zonnepanelen

Het rendement van zonnepanelen geeft weer hoe winstgevend een investering in zonnepanelen is. Dankzij de lagere aanschafprijs en de hogere opbrengst, zijn zonnepanelen de laatste jaren een stuk aantrekkelijker dan daarvoor. Het huidige rendement van zonnepanelen is vergelijkbaar met een rente van 20% op een spaarrekening. Dit maakt het winstgevender om je spaargeld te investeren in zonnepanelen, dan het op je spaarrekening te laten staan.
Het rendement van zonnepanelen is afhankelijk van enkele factoren:

 • soort zonnepaneel
 • plaatsing
 • weersomstandigheden
 • leeftijd
 • vuil
 1. Onderhoud
  Het meeste vuil wordt automatisch van je zonnepanelen worden afgespoeld wanneer het regent, maar eventueel vuil dat achter blijft, kan de opbrengst van zonnepanelen negatief beïnvloeden. Maak daarom, wanneer dit nodig is, je zonnepanelen schoon met een zachte borstel of spons en lauw water.
 2. Stand zonnepanelen
  Het is belangrijk om te weten dat je in Nederland het meeste rendement haalt als de panelen 30 tot 40 graden hellend zijn. De meeste daken hebben ongeveer een helling van 45 graden. Op een plat dak worden speciale bakken geplaatst om de panelen in de goede hoek te krijgen.
 • Voordelige prijzen
  De prijzen van zonnepanelen zijn in de afgelopen jaren gehalveerd. Dit komt door de toenemende vraag, waardoor productie op grotere schaal plaatsvindt.
 • Bespaar op je energierekening
  Met zonnepanelen op je dak bespaar je eenvoudig honderden euro’s per jaar op je energierekening.
 • Milieuvriendelijk
  Zonnepanelen produceren schone energie. Hierdoor vermindert de CO2-uitstoot aanzienlijk.
 • Lange levensduur
  De terugverdientijd is 10 jaar, dit zorgt voor 15 jaar aan opbrengst die je kunt zien als pure winst.
 • Onderhoudsarm
  Zonnepanelen hebben nauwelijks onderhoud nodig en zijn dus goedkoop in gebruik. Dit is gunstig voor het rendement van zonnepanelen.
 • Hogere woningwaarde
  Zonnepanelen laten de waarde van je woning stijgen.